
Distribütorlük Grubu
Arfas Distribütorlük Grubu olarak, Türk Sanayisinin ihtiyaç duyduğu stratejik ürünlerin arz güvenliğini sağlamak amacıyla Dünyanın önde gelen üreticileri ile bağlantılar kurup Türk Sanayisinin kesintisiz üretim yapabilmesi içi var gücümüzle çalışmaktayız.
Distribütörlük Faaliyeti Kapsamındaki Hammadde Çeşitleri
Kimya Sektörü

Kimya sektörü ürünleri oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Sektör; mineral yakıtlar/yağlar (27 GTİP’li), inorganik kimyasallar (28 GTİP’li), organik Kimyasallar (29 GTİP’li), eczacılık (30 GTİP’li), gübre (31 GTİP’li), boya, macun, vernik (32 GTİP’li), parfümeri ve kozmetik (33 GTİP’li), sabun (34 GTİP’li), albüminoid madde (35 GTİP’li), barut,patlayıcı madde (36 GTİP’li), fotoğrafçılık, sinemacılık eşyası (37 GTİP’li), muhtelif kimyasallar (38 GTİP’li), plastik ve plastikten mamul eşya (39 GTİP’li) ve kauçuk ve kauçuktan eşya (40 GTİP’li) ürünlerinikapsamaktadır.
Kimya sanayi, pek çok sektöre ara mal ve hammadde temin eden bir sanayi dalı olarak, gerek üretim gerekse de dış ticarette önemli bir role sahiptir. Kimya sektöründen ham madde kullanılmaksızın üretilen çok az sayıda ürün bulunmaktadır. Bu kapsamda; tarım ilaçları, sentetik gübreler, veteriner ilaçları, sentetik elyaflar, sabun, deterjan, temizleyiciler, plastik ham maddeleri, beşeri ilaç sanayi, kozmetik sanayi, boya, yardımcı maddeler, deri, tekstil, inşaat (boru, levha, kapı, pencere vb.) yapıştırıcı, derz, dolgu maddeleri, izolasyon malzemeleri, fotoğraf malzemeleri, barut ve patlayıcılar gibi birçok sanayi alanına nihai ve ara ürün sağlamaktadır.Kimya ürünleri içerisinde ticarete en çok konu olan petro-kimya ürünlerinin ana maddesi, ham petrolden üretilen ürünlerden biri olan “nafta”dır. Süreç, ham petrolden naftanın ve LPG’nin, bunlardan da etilen, propilen, benzen, paraksilen vb ürünlerin üretilmesi ve bu maddelerden de alçak yoğunluklu polietilen (AYPE), yüksek yoğunluklu polietilen (YYPE), polipropilen gibi plastik, kauçuk vb sektörlerin hammaddesinin üretilmesi şeklinde gerçekleşmektedir.
Kimya ürünleri içerisinde ticarete en çok konu olan petro-kimya ürünlerinin ana maddesi, ham petrolden üretilen ürünlerden biri olan “nafta”dır. Süreç, ham petrolden naftanın ve LPG’nin, bunlardan da etilen, propilen, benzen, paraksilen vb ürünlerin üretilmesi ve bu maddelerden de alçak yoğunluklu polietilen (AYPE), yüksek yoğunluklu polietilen (YYPE), polipropilen gibi plastik, kauçuk vb sektörlerin hammaddesinin üretilmesi şeklinde gerçekleşmektedir.DÜNYADA KİMYA SEKTÖRÜDünyada kimya sanayinin yaklaşık % 38’ini ana kimyasallar, %27’sini özel kimyasallar, %25’ini farmasötikler ve %10’unu tüketici kimyasalları oluşturmaktadır. (Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kimya Sektörü Raporu 2013/1). Ayrıca, Dünya kimya sektöründe nanoteknoloji, biyokimya, katalizatör, genetik, organik kimya ve polimer kimyası alanlarında yapılan son çalışmalar pozitif etkisini göstermeye başlamıştırÖte yandan, kimyasal madde üreten ilk 30 ülkenin cirosu 2.784 milyar avro olup, ilk üç sırada %30,5’lik pay ile Çin, %14,6’lık pay ile ABD ve %5,6’lık pay ile Japonya gelmektedir (Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kimya Sektörü Raporu 2014/12). AB’de en büyük kimya üreticisi Almanya olmakla beraber onu Fransa, İtalya ve Hollanda takip etmektedir. Bu dört büyük üreticinin AB kimya toplam satışları içindekipayı %62,6’dir.
DÜNYA TİCARETİ
Dünya kimyaürünleriithalatının bölgelere göre dağılımı, 2013 yılında, AB %35,3, Asya %37,4, NAFTA üyesi ülkeler %11,3, diğer Avrupa ülkeleri %6,1, Latin Amerika ülkeleri %5,9 ve Afrika ve Okyanusya ise %3,5 olarak gerçekleşmiştir.
Dünya kimya ürünleri ihracat ve ithalat değerleri incelendiğinde, ABD’nin ithalatta ve ihracatta lider konumunda olduğu görülmektedir. Dünyanın en büyük kimya ürünleri ihracatçısı olmasına rağmen, ihracatının yaklaşık bir buçukkatı değerindeki ithalatı, ülkeyi kimya ürünleri dış ticaretinde en çok net ithalat yapan ikinci ülke konumunagetirmiştir. Bu çerçevede, 2015yılında 458 milyar Dolarlık kimya ürünleri ithalatı gerçekleştiren ABD’nin, aynı yıl kimya
Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 20163ürünleri ihracatı yaklaşık 331 milyar Dolar olarakkaydedilmiştir. Bu kapsamda, kimya ürünleri üreticisi ülkeler açısından, talep yoğunluğu sebebiyle, ABD pazarı büyük önem arz etmektedir.
Boya Hammadeleri ve Pigmentler

Boya sanayiinde ham maddeler dört ana kategoride gruplandırılabilir. Bunlar;
- Bağlayıcılar,
- Pigmentler,
- Solventler,
- Katkılar ve dolgulardır.
Boyalar kullanma alanlarına, kullanılma amaçlarına, uygulama şekillerine ve depolanmalarına göre farklı malzemelerden üretilir. Boyaların hepsinde pigment, pigmentin yanında bağlayıcılar, solventler ve katkı maddeleri kullanılır. Tüm boyaların kendilerine uygun solventleri (çözgenleri) vardır. Üretimleri sırasında solvent kullanılanlarının yanında kullanılmadan üretilen boya çeşitleri de vardır.
Tüm organik kaplamalar yüzey üzerinde sürekli, sağlam ve yapışan bir film oluşturur. Dolayısıyla tümünün formülünde bir “film yapıcı” yer alır. Film yapıcılar, “bağlayıcılar” olarak da adlandırılmaktadır. Bağlayıcılar organik kaplamanın tümünün omurgasını oluşturur. Eğer organik kaplama bir boya ise bünyesinde bağlayıcının yanı sıra “pigmentlerin” bazen de “dolguların” yer alması gerekir.
Bir sıvı organik kaplamadan söz edildiğinde akışkanlığın ayarlanması için bileşiminde solventlerin de bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda tüm organik kaplamalar için çeşitli üretim, uygulama ve kullanım özelliklerini ayarlamak amacıyla değişik katkıların kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır.
Organik kaplamalar bu ham maddelerin uzun süreyle homojenliğini koruyan kararlı bir fiziksel karışımdır. Film oluşumu sürecinde kimi kaplama malzemelerinin bağlayıcıları polimerleşme olarak adlandırılan kimyasal tepkimelere girebilmektedir. Ancak her durumda, pigmentler, katkılar ve dolgular, kuruyan film içinde bir kimyasal değişime uğramaksızın kalmaktadır.
1.Bağlayıcılar:
Bağlayıcılar boyanın ana maddelerinden olup pigment ve dolgu maddelerinin içinde homojen olarak dağıtıldığı boya tabakasını oluşturan maddeleri, boyanın karakterini ve niteliğini belirler. Boyaların hemen hemen tüm karakteristikleri; kuruma şekli ve süresi, diğer katmanlarla uyuşup uyuşmayacağı, dayanımı, uygulama biçimi, parlaklığı uygulandığı yüzeydeki davranışları gibi hususlar bunların başlıcalarıdır.
Bağlayıcılar çok çeşitli olup en çok kullanılanlar aşağıda listelenmiştir.
- Polyester reçineler:
– Doymuş polyester reçineler:
Başlıca kullanımı: Otomotiv astar ve son kat boyaları, beyaz eşya boyaları, bobin astar ve son kat boyaları, plastik astar, son kat boya ve vernikleri
–Doymamış polyester reçineler:
Başlıca kullanımı: Otomotiv, oto tamir, metal,ahşap ve makine imalat sanayi macunları; dolgun ve parlak yüzeyler veren ahşap vernik boyaları
- Alkid reçineler
Üretiminde kullanılan yağların kuruma özelliklerine göre alkidler: kuruyan alkidler, yarı kuruyan alkidler, kurumayan alkidler olarak da sınıflandırılırlar.
Başlıca kullanımı: inşaat boyalarından, otomotiv son kat boyalarına, ahşap boyalarından genel metal sanayii boyalarına kadar çok çeşitlidir.
- Selülozik reçineler
-Nitroselüloz reçineleri:
Başlıca kullanımı: mobilyalara uygulanan macun, astar, boya ve vernikler; metal sanayii amaçlı macun, astar ve boyalar
-Selüloz asetobütirat reçineleri:
Başlıca kullanımı: Oto tamir ve otomotiv
-Selüloz esterler:
Başlıca kullanımı: Sulu inşaat boyalarında
- Poliüretan reçineler
Başlıca kullanımı: Oto tamir ve otomotiv, ahşap boyaları, uçak boyalarında
- Vinil reçineler
Başlıca kullanımı: İnşaat boyaları, bobin boyaları
- Akrilik reçineler
Başlıca kullanımı: otomotiv vernikleri, oto tamir boyaları
- Amino reçineler
Başlıca kullanımı: Otomotiv son kat, genel endüsrtiyel sanayide astar ve son kat boyası
- Epoksi reçineler
Başlıca kullanımı: Yüksek kimyasal ve mekanik direnç gerektiren her türlü macun, astar ve son kat boyalar
- Diğer Reçineler
-Klor-kauçuk reçineler
-Silikon reçineler
-Emülsiyon reçineler
-Fenolik reçineler
-Hidrokarbon reçineler
Pigmentler:
Pigmentler, boya adı verilen örtücü organik kaplamaların renklendirilmesi ve pas önleme işlevini kazanması için kullanılan ham madde grubudur. Pigmentler prensip olarak boyalarda kullanılan solventlerde çözünmez. Buna karşılık, boya solvent ve bağlayıcılarının oluşturduğu sıvı ortam içinde kararlı bir şekilde yayılmış mikron boyutlu katı asıltılar hâlinde bulunur. Pigmentlerin solvent–bağlayıcı ortamında kararlı katı asıltılar hâlinde homojen biçimde yayılması (disperse edilmesi) boya üretiminin en kritik adımını oluşturur.
Pigmentler üç ana grup altında incelenebilir:
- Renk pigmentleri: Boyalara opak renk ve metal efekti görüntüleri veren maddeler pigmentlerdir. Renk pigmentleri, boyanın rengini vermek üzere formüllerin içeriğinde yer alır. Temel tanecik büyüklükleri 0,01 mikron ile 1,00 mikron arasında değişebilir. İnorganik ve organik renk pigmentleri boya sektöründe kullanılır.
– İnorganik pigmentlerin başlıcaları; beyaz pigmentler, siyah pigmentler, sentetik demir oksit pigmentler, kurşun kromatlı pigmentler, kadmiyumlu pigmentler, karışık metal oksitler ve bizmut vanadat/bizmut molibdat sarısıdır.
– Organik pigmentlerin başlıcaları; Azo sarılar, benzimidazolan sarılar, heteroksiklik sarılar, azo esaslı organik turuncular, benzimidazolan turuncular, metalize ve metalize olmayan azo kırmızılar, yüksek performanslı kırmızılar, organik maviler, organik yeşillerdir.
- Görsel etki pigmentleri: Bu grup pigmentler, kullanıldıkları boyaların oluşturduğu yüzeylere metal yüzeyi etkisi, inci / sedef etkisi gibi farklı görsel özellikler kazandırır. Metalik yüzey etkisi amacıyla alüminyum, bakır, tunç, nikel veya paslanmaz çelik pulcuklardan oluşan metalik pigmentler kullanılırlar.
- Fonksiyonel pigmentler: Fonksiyonel pigmentler, boyaya kazandırdıkları renk ya da görsel etkiler dışında bazı işlevsel özelliklere sahip olduğu için boya bileşimlerinde yer verilen pigmentlerdir. Dolgu pigmentleri macun ve astar boyalarda yüzey dolgusu olarak, korozyon dirençli pigmentler metal yüzeylerin paslanmasını önlemek amacı ile primer astarlarda kullanılmaktadır.