Türkiye’nin tarımda yıldız ülke olabileceğini söyleyen Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı ve Helvacızade Grubu Y.K. Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Avrupa’nın gıda üretim merkezi olma fırsatımız var. Potansiyelimiz yüksek. Sadece uzun vadeli ve sürdürülebilir politikalara ihtiyacımız var. Tarımsal üretim seferberliği başlatmalıyız. Ürün planlaması yapmalı, ekilmedik bir karış toprak bırakmamalıyız” diyor.

Tahir Büyükhelvacıgil Konya’nın köklü ailelerinden Helvacızade ailesinin temsilcilerinden. Konya’da sanayi denildiğinde akla ilk gelen isimlerden. Soyadlarından da anlaşıldığı gibi helva üretimine dayanan ailenin üretici kimliği zaman içinde Türkiye’nin en büyük bitkisel yağ sanayicileri olmaya uzandı. Konya Sanayi Odası Başkanı da olan, yıllık yaklaşık 9 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip bitkisel yağ sektörünü temsil eden Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Helvacızade AŞ Yönetim Kurulu Başkanı. Konya’nın bereketli topraklarında yıllardır tarımla da uğraşan bir kökten gelen Tahir Büyükhelvacıgil’le koronavirüs döneminde yaşananlar ve sonrasında Türkiye’de tarım ve sanayi işbirliğiyle neler yapılması gerektiğini dijital ortamda konuştuk.

Bundan sonrasında nasıl bir değişim, dönüşüm bekliyorsunuz?
Tarım ve gıdada yeni bir dönemin temelleri atılıyor. Artık her ülke kendi kendine yetmek, önce kendi ihtiyaçlarının güvenliğini sağlamak ve üretimi ön plana almak zorunda. Birleşmiş Milletler, pandemi nedeniyle küresel ekonominin yüzde 3.2 küçüleceğini, maliyetinin ise 2020 ve 2021’de 8.5 trilyon doları bulmasını beklediğini açıkladı. Ancak şu anda gözüken tablo özellikle ülkelerin gıda tedariği, küresel gıda ticareti ve gıda güvenliği tedbirleri açısından kendine döndüğünü gösteriyor. ‘Bu pandemi süreci aslında tarım sektörünün ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gösterdi.

Avrupa’nın Tarım Üssü Oluruz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir